Kweken

Als je een grote tuin hebt, kan je een walnootboompje planten. Een eigen walnotenboom heeft als voordeel dat je elk jaar weer heerlijke verse walnoten hebt.

Zodra de boom volwassen is, geeft deze ook heerlijk veel schaduw. De muggen houden niet van de walnotenboom, dus die blijven ook weg! Heerlijk rustig!

Om zelf een walnotenboom te laten groeien kan je twee dingen doen. Zelf aan de slag met een walnoot en hopen dat hieruit een mooie boom groeit, maar je kan natuurlijk ook al een kleine boom kopen en deze verder verzorgen. Beide opties lees je hieronder.

Walnotenboompje kopen

Als je een walnotenboompje wilt kopen moet je eerst bedenken welke soort walnotenboom je wilt. Bij het maken van de juiste keuze kun je jezelf een paar vragen stellen:

  • Is het belangrijk dat de walnotenboom heel veel noten geeft?
  • Staat de boom in de tuin vooral voor de sier?
  • Hoe groot mag hij worden?
  • ¬†Welke soort walnoten wil je?

Wat zeker belangrijk is, is dat je erop let of de walnotenboom tegen vorst kan. Wat ook wel prettig is, is als je nieuwe walnotenboom goed gezond is. De boom moet goed tegen ziektes kunnen. De herkomst van de boom is ook belangrijk om te weten. Walnotenbomen uit hetzelfde boomgebied zijn beter voor het aanplanten.

Zelf je walnotenboom kweken

Walnoten kweken kan je ook zelf doen! Een walnotenboom groeit uit een walnoot. Het enige wat je nodig hebt om een walnotenboom te planten is een verse walnoot. Als je zelf een walnoot plant, is het een verrassing wat voor soort boom hieruit groeit. De soort hoeft namelijk niet per se dezelfde te zijn als de boom waar hij vandaan komt. Het kan ook erg lang duren voordat je walnootplantje zelf walnoten krijgt. Het kan wel 15 jaar duren! Maargoed, voor dat de boom walnoten geeft, is hij ook nuttig voor zijn schaduw en antimuggen geur. Een walnotenboom zonder walnoten houdt ook de muggen weg! Verder is het gewoon hartstikke leuk om een walnotenboom te hebben die je zelf gekweekt hebt uit een walnoot!

De stappen om van walnoot tot boom te komen klinken vrij simpel:

Hoe kweek je een walnotenboom in stappen