Gezonde brownies

Gezonde brownies met walnoten, en ook nog zonder boter! Ooit gedacht dat dit kan? Nou het kan echt, probeer dus direct onderstaand recept uit!

Om je direct de truuk te verklappen: in dit recept wordt de boter vervangen door pindakaas en olijfolie. Het klinkt misschien een beetje gek, maar het werkt echt en het is net zo lekker! Een voordeel is dat de pindakaas samen met de gezonde walnoten allerlei gezonde vetten en oliën leveren aan je lichaam. Kan niet beter toch?

In het recept voor deze brownies worden cranberry’s verwerkt, maar in plaats van cranberry’s kan je bijvoorbeeld ook gedroogde kersen of rozijnen gebruiken als je dat lekkerder vindt. Helemaal geen probleem.

Ingrediënten (8 stukken)

Overheerlijke gezonde brownies met walnoten60 gram walnoten
80 grambloem
50 gram cacaopoeder
1 theelepel bakpoeder
¼ theelepel zuiveringszout
¼ theelepel zout
170 gram lichte basterdsuiker
50 gram gladde pindakaas
3 eetlepels olijfolie
1 groot ei
2 theelepels vanille extract
70 gram gedroogde cranberry’s
30 gram pure chocolade
boter om de bakvorm mee in te vetten

Voorbereiding

Hak de walnoten grof met een mes en leg even apart. Hak de pure chocolade fijn. Het fijnhakken van harde chocolade gaat gemakkelijk in een keukenmachine. De fijngehakte chocolade kan bij de grofgehakte walnoten gevoegd worden.

Verwarm de oven voor op 175˚C

Bereiding

Meng in een schone kom de pindakaas, de suiker, de olie en het ei met een mixer door elkaar. Voeg dan de vanille extract toe en mix het geheel nog eens.

Roer in een andere kom de bloem, de cacaopoeder, de bakpoeder, het zuiveringszout en het zout door elkaar. Zet de mixer op de laagste stand en mix de inhoud geleidelijk toe bij de andere kom.

Alles de 2 kommen goed door elkaar gemixt zijn, kunnen de cranberry’s en de walnoten toegevoegd worden aan het beslag. Schep alles goed door elkaar.

Vet een metalen bakvorm (ongeveer van 20×20 cm) licht in met boter. Vul de bakvorm met het browniebeslag en bak het geheel in ongeveer 25-30 gaar. Controleer of het gebak gaar is door er in het midden met een satéprikker in te prikken. Als de satéprikker er schoon uitkomt, is het gebak gaar, zo niet, dan moet het nog even wat langer in de oven.

Laat de brownie afkoelen op een rooster en snij het daarna in 8 gelijke stukken.