Bereiden

Walnoten zijn heerlijk om gewoon zo uit het vuistje te eten, maar je kunt ze ook meekoken in een gerecht. Van een simpele salade maak je met toevoeging van walnoten al snel een feestelijke en gezonde maaltijd!

Hoe moet je walnoten bereiden

Walnoten bereiden kan op verschillen manieren. Je kunt de walnoten kraken en de vrucht opeten, je kunt de gekraakte walnoot ook pellen, hakken, roosteren of karameliseren. Wat je ook doet met een walnoot, voordat je iets met de vrucht wil doen, moet de walnoot eerst gekraakt worden.

Walnoten kraken

Om bij de vrucht van de walnoot te komen, moet de schaal open gemaakt worden. Een walnoot kraken is helemaal niet veel werk en ook niet moeilijk.

Walnoten kraken kan op verschillende manieren:

  • Notenkraker: een walnoot kraken kan je het makkelijkst doen met een notenkraker. Je legt de walnoot in de lengte of in de breedte met de naad naar boven in de notenkraker. Vervolgens knijp je de handvatten voorzichtig naar elkaar toe. Het voordeel van de notenkraker is, dat als je voorzichtig de noot kraakt, de walnoot van binnen heel blijft.
  • Handen: heb je geen notenkraker in de buurt? Dan kan je de walnoot ook kraken met je handen. Bij het gebruik van de handen houd je de handen in de ‘bid’ houding, alsof je gaat bidden. Dan klem je de walnoot tussen de duimen en vinger vast. De naad moet in de lengte tussen de duimen liggen. De naad van de walnoot is de zwakke plek, dus daar ga je met je duimen, heel hard op duwen. Als je hard genoeg duwt, zal de walnoot opensplijten.
  • Mesje: een walnoot openmaken kan ook met een klein mesje. Je steekt de punt van het mesje tussen de naden aan de onderkant van de walnoot. Het mesje draai je dan een beetje heen en weer en de walnoot zal open gaan.
  • Hamer/ deur: als geen enkele manier lukt om de walnoot open te krijgen, kan je ze nog altijd open krijgen door er met een hamer op te slaan. De walnoot tussen de deur klemmen is ook een goed alternatief.

Walnoten pellen

Gepelde WalnotenBij gedroogde walnoten kan het bruine velletje wel eens wat bitter smaken. Walnoten kunnen gemakkelijk gepeld worden als ze eerst voor 30 seconden in kokend water hebben gelegen en direct daarna afgespoeld worden met koud water. Het velletje van de walnoten zit nu losjes aan de walnoot en is met behulp van een mesje gemakkelijk af te halen.

Walnoten roosteren

Voor sommige recepten heb je geroosterde walnoten nodig. De smaak van de walnoot krijgt door het roosteren nog meer een notensmaak.

Walnoten kunnen geroosterd worden in de oven of in de pan:

  • Oven: verwarm de oven voor op 165˚C. Spreid de walnoten uit over een bakplaat en laat ze ongeveer 10 minuten roosteren. Let goed op dat de walnoten niet gaan verbranden! Het velletje van de walnoten zal van de walnoot af gaan.
  • Pan: gebruik een grote pan met dikke bodem. Verwarm de walnoten een paar minuten in de pan.

Walnoten hakken

Voor het hakken van walnoten heb je een snijplank en een mes nodig. Leg de walnoten plat (dus met de platte kant naar beneden) op de snijplank. Snij eerst de walnoten wat kleiner. Daarna veeg je de stukken walnoot op een hoopje. Pak een groter mes en maak ‘hak’ bewegingen over de walnoten heen. Dit doe je door de punt van het mes constant op dezelfde plek te houden en dan met ‘hak’ bewegingen van links naar rechts over het hoopje walnoten te gaan. Kijk hierbij uit dat je je niet in je vingers snijdt! Na 1 keer hakken, zal het hoopje walnoten verspreid zijn over het snijplankje. Veeg de walnoten weer bij elkaar en hak opnieuw totdat het gewenste resultaat bereikt is!

Walnoten karameliseren

Gekarameliseerde walnoten zijn zo verschrikkelijk lekker dat je er verslaafd aan zou kunnen raken! Gekarmeliseerde walnoten zijn lekker in desserts of om gewoon zomaar te eten. Het karameliseren van walnoten is heel gemakkelijk. Als je 1½ kopje aan walnoten hebt, heb je ½ kopje suiker nodig. De walnoten rooster je kort in de oven en de suiker verhit je met constant roeren met een houten lepel, op middelmatig vuur. Zodra de suiker gesmolten is en een karamelachtige kleur gekregen heeft, kunnen de walnoten bij de suiker gevoegd worden. Roer snel de walnoten door de karamel, zodat op elke walnoot karamel zit. Als de karamel goed verdeeld is over de walnoten, kunnen de walnoten uit de pan en uitgespreid worden op bakpapier om helemaal af te koelen. Als de walnoten niet in keer opgegeten worden, kunnen ze bewaard blijven in een luchtdicht bakje.

Walnoten toepassingen

Walnoten zijn erg gezond. Om vaker van de gezonde noot te genieten, kan je de walnoot in verschillende gerechten toepassen. Walnoten zijn lekker bij het ontbijt in de muesli en de gekarameliseerde walnoten zijn weer heerlijk bij ijs of yoghurt. Walnoten passen bijna bij alle salades, maar ze zijn ook prima te combineren met pasta. Voor de pasta is het lekker om gehakte walnoten eerst met wat paneermeel, kort in de olijfolie te fruiten. Walnoten die heel fijn gehakt worden, kunnen gemengd met een beetje paneermeel, goed dienen voor het paneren van schnitzels of visfilets.