Allergie

Voor de meeste mensen zijn walnoten heel gezond. Voor sommige mensen is de walnoot juist heel erg gevaarlijk. Deze mensen hebben een walnotenallergie.

Mensen die een walnotenallergie hebben, mogen absoluut geen walnoten eten. Ook geen kleine stukjes daarvan. Als je allergisch bent voor walnoten, is het zelfs al erg om met de huid in contact te komen met de walnoot. Alle, werkelijk alle producten waar walnoten in verwerkt zitten, dienen vermeden te worden. Het maakt niet of de walnoot in een shampoo, zeep of voedselproduct verwerkt zit, het dient vermeden te worden.

Walnotenallergie – Wat gebeurt er in het lichaam

Het stofje waar je allergisch voor bent, heet een ‘allergeen’. In walnoten is dit stofje een bepaald soort eiwit. Normaal gesproken kan dit eiwit geen kwaad, maar wel bij mensen die hier allergisch voor zijn. Bij deze mensen reageert het afweersysteem, of immuunsysteem erg heftig wanneer het lichaam in contact komt met het eiwit. Het afweersysteem gaat abnormaal veel antistoffen voor dit eiwit aanmaken. Hierdoor ontstaan er allerlei klachten. Waarom het afweersysteem dit doet, is niet bekend.

Anafylactische reactie door walnoten

Bij de eerste keer dat het lichaam in aanraking komt met een allergeen, zal het afweersysteem extra veel antigenen aanmaken. Hier merk je helemaal niets van. Bij een tweede keer kan er een echte allergische reactie optreden. Bij walnoten is dit vaak een anafylactische reactie. Een anafylactische reactie kan een levensbedreigende allergische reactie zijn van het hele lichaam. Dit is dus heel ernstig! De tijd tussen het eten van een walnoot en de allergische reactie verschilt per persoon. De eerste symptomen treden vaak na enkele minuten al op. Meestal geldt: hoe sneller de reactie, hoe ernstiger.

Wat zijn de symptomen?

De symptomen van een anafylactische reactie verschilt per persoon. De symptomen kunnen reacties op de huid zijn, reacties op de ademhaling en luchtwegen, reacties op het maagdarmstelsel of levensbedreigend zijn. Mensen kunnen ook een combinatie van de verschillende symptomen krijgen.

Reacties op de huid

Reacties op de huid komen het vaakst voor. Huidreacties zijn jeuk op de huid, tong, tandvlees, in de keel en/ of rond de ogen. De ogen kunnen ook wat waterig worden. Verder kunnen er galbulten of eczeem voorkomen.

Reacties op de ademhaling en luchtwegen

Reacties op de ademhalingsorganen zijn meestal hoesten, niezen en een loopneus.

Reacties op het maagdarmstelsel

Reacties op het maagdarmstelsel zijn misselijkheid, buikkrampen, opgeblazen buik, diarree en braken.

Levensbedreigende reacties

Bij levensbedreigende reacties moet er zo snel mogelijk 112 gebeld worden! Bij levensbedreigende reacties kunnen de keel, tong en delen van de longen opzwellen waardoor het moeilijk wordt om nog te kunnen ademen. De bloeddruk zal hierdoor dalen en uiteindelijk kan er bewusteloosheid optreden. Gelukkig komt dit laatste bijna nooit voor.

En hoe zit dat dan met andere noten?

Iemand die allergisch is voor walnoten, heeft grote kans om allergisch te zijn voor alle noten die in bomen groeien. Voorbeelden zijn: amandelen, cashewnoten, kastanjes, hazelnoten, macadamianoten, pecannoten, kokosnoten, pijnboompitten en pistachenoten. Dit komt doordat het eiwit waar mensen allergisch voor kunnen zijn, meestal ook in de andere noten voorkomen. Pinda’s daarentegen, zijn geen noten maar peulvruchten. Het kan best dat iemand wel een walnoten allergie heeft, maar geen pinda allergie.