Gezond

Je hoort en leest vaak dat walnoten gezond zijn, maar is dat ook zo? Zijn Walnoten gezond? Om deze vraag goed te kunnen beantwoorden duiken we dieper in de eigenschappen van de walnoten.

Walnoten en je gezondheid

Vele onderzoeken wijzen uit dat walnoten een bron zijn van energie en eiwitten. Daarnaast bevatten walnoten ook veel vetten, maar het zijn gelukkig wel de goede vetten die in walnoten zitten. Walnoten blijken goed te zijn voor je gezondheid. Door deze juiste vetten kunnen de walnoten de kans op kanker en hart/ en vaatziekten helpen te verkleinen. Walnoten zijn ook goed bij artrose, een te hoog cholesterolgehalte, staar, en ze helpen je bloedsuiker op peil te houden. Wat wel grappig is: ze houden ook je hersenen gezond en lijken daar ook op. Het klinkt erg gezond allemaal.

Deze eigenschappen geven al de indruk dat walnoten gezond zijn! Maar hoe zit dat nu met dik worden, het klinkt alsof walnoten boordevol calorieën zitten.

De Calorieën van Walnoten

Vaak zijn mensen een beetje bang om walnoten te eten omdat ze bang zijn om dik te worden. Walnoten hebben inderdaad een hoog caloriegehalte, maar dit betekent direct ook dat je niet veel walnoten per dag hoeft te eten om het maximale eruit te halen! Maximaal 1 handje walnoten per dag is ruim voldoende. Je wordt van 1 handje walnoten per dag niet dik, maar je profiteert wel van alle gezonde eigenschappen! Ga je veel meer dan dat eten, dan krijg je weer overgewicht met alle gevolgen van dien.Halve Walnoot met schil

We hebben gelezen dat walnoten goede eigenschappen bevatten, de kans op kwalen helpen te verminderen of te voorkomen, maar hoe werkt dat nu precies? Welke bouwstenen zitten er dan in walnoten?

De Bouwstenen van Walnoten

De belangrijkste bouwstenen van walnoten die ons lichaam gezond houden zijn omega 3 vetzuren, vezels en antioxidanten.

Omega 3 vetzuren

Dit zijn essentiële vetzuren en moeten via voeding in het lichaam komen omdat ons lichaam dit niet zelf kan aanmaken. Omega 3 vetzuren verlagen het triglyceriden (als je teveel van deze vetten hebt, is dit slecht voor je. Mensen met overgewicht hebben meestal teveel van deze vetten), verhogen HDL cholesterol (het goede cholesterol) en ze zouden ook hoge bloeddruk kunnen helpen verlagen.

Vezels

Vezels helpen bij een betere stoelgang, maar zouden ook helpen bij het voorkomen van dikke darmkanker en borstkanker.

Antioxidanten

Antioxidanten zijn stoffen die vrije radicalen (ze kunnen ons DNA beschadigen) opsporen en uitschakelen. Vitamine E is in walnoten een belangrijke antioxidant.

Zijn Walnoten gezond?

Nu dan de antwoord op de vraag of walnoten gezond zijn? Het antwoord op deze vraag is: Ja! Walnoten zijn zelfs heel erg gezond! Alleen wel heel belangrijk, eet ze met mate! Een handjevol per dag is meer dan genoeg.