Kenmerken

Walnotenbomen zijn erg mooi om te zien. Ze hebben iets exotisch dankzij hun hoogte en de enorme brede dichte kroon die hoog de lucht in reikt. Elke keer als ik naast een walnotenboom sta, voel ik me een beetje klein. Een wilde walnotenboom kan in een warmer klimaat wel tot 30 meter hoog en 10 meter breed groeien!

De groei van de walnotenboom

De walnotenboom groeit erg hoog, maar toch is de stam vrij kort doordat hij zich al snel vertakt. De stam is bij jonge walnotenbomen grijs van kleur en hebben een gladde structuur. Bij het ouder worden van de walnotenboom wordt de kleur van de stam donkerder en gegroefder.

Als de boom genoeg ruimte heeft, groeien de takken vanuit het midden naar buiten toe en kan een breedte bereiken van wel 10 meter. Van een afstandje lijkt het alsof de takken als een waaier om de boom heen zitten.

De bladeren van een walnotenboom

De walnotenboom heeft ontzettend veel bladeren. De bladeren zijn ei-vormig, glad en hebben een grootte van 20 tot 30 cm. In de zomer hebben ze een frisse donkergroene kleur. De nerven in het blad zijn duidelijk zichtbaar en lopen symmetrisch vanuit het midden naar buiten. De walnotenboom heeft heel veel van deze bladeren. Door de vele bladderen biedt de boom veel schaduw. Op een warme zomerdag is het heerlijk fris onder de walnotenboom. In de herfst verkleuren de bladeren van het frisse groen naar een gelige/ beige bruinachtige kleur. De blaadjes zullen van de takken vallen. Wanneer de bladeren van de walnotenboom volop in herfstkleuren zijn, heeft dat iets magisch.

Walnotenboom, goede muggen verjager!

De bladeren van de walnotenboom geven een bepaalde geur af. Een geur, tanninegeur, waar ongedierte en insecten als muggen niet van houden. In de zomer zit je onder een walnotenboom niet alleen lekker fris in de schaduw, maar ook nog eens rustig zonder de muggen. De geur is aangenaam aromatisch. Echter, sommige mensen kunnen hoofdpijn krijgen van de geur van walnotenbladeren.