Walnoten Drogen

Je laat walnoten drogen zodat je ze lang kunt bewaren. Al het vocht moet uit de walnoot om hem goed droog te krijgen. Als de walnoot niet goed gedroogd is, zal hij maar een korte houdbaarheid hebben. De schimmels slaan snel toe op een vochtige noot.

Het drogen van walnoten kan erg lang duren. Het ligt ook een beetje aan de buitenlucht temperatuur, maar het droogproces kan gerust 2 tot 3 weken in beslag nemen. Als de walnoten eenmaal te drogen gelegd zijn, is het alleen maar een kwestie van afwachten.

Walnoten drogen – 3 Manieren

Walnoten drogen kan op verschillende manieren.Walnoot met Naad Zo kun je ze in een goed geventileerde ruimte drogen, bij een verwarming, in de oven of een combinatie van deze manieren. Mijn voorkeur gaat naar de goed geventileerde ruimte. Dit duurt wel iets langer, maar je weet zeker dat het goed gaat. Bij de andere 2 manieren zouden de noten te warm kunnen worden, daar moet dan goed op gelet worden. Als het droogproces te snel gaat, gaat de schaal van de walnoot barsten en kan deze niet meer lang bewaard blijven.

1. Geventileerde ruimte

De beste manier om walnoten te drogen te leggen is op een rooster in een goed geventileerde ruimte. Leg de noten naast elkaar en niet op elkaar. De zolder of de schuur zijn uitstekende plaatsen om walnoten te drogen te leggen. Deze manier van walnoten drogen geeft een goed resultaat. Via deze manier zullen de walnoten niet beschimmelen. Mochten de walnoten wel gaan beschimmelen, dan is de ruimte waarschijnlijk te vochtig.

2. Verwarming

Walnoten kunnen ook te drogen gelegd worden door ze op een rooster te verspreiden en dan boven of naast een verwarming te leggen. Het droogproces gaat dan wel iets sneller dan via manier 1. Heel belangrijk is dat de ruimte waar de walnoten te drogen gelegd worden, goed geventileerd is.

3. Oven

Walnoten kan je ook in de oven drogen, doe de oven dan niet warmer dan 50˚C. Als je de noten een paar uur in de oven laat drogen, is het droogproces klaar. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om de noten een half uur tot een uur in de oven te laten drogen en daarna in een goed geventileerde ruimte, verder laten drogen. Het is in elk geval belangrijk dat de noten niet gaan schimmelen!

Hoe weet je of de walnoot droog genoeg is?

De test bij het walnoten drogen, om te kijken of de walnoten droog genoeg zijn, is makkelijk. Je hoeft alleen maar een noot te pakken en heen en weer te schudden. Schudt de binnenste noot mee, dan is hij droog genoeg.

Een gedroogde noot kan makkelijk een jaar bewaard blijven, mits de walnoot in zijn schaal blijft.