Walnootolie

Walnootolie wordt gemaakt door gedroogde walnoten koud te persen. De olie is met zijn lichte smaak en dure prijs een ware delicatesse.

De voordelen voor de gezondheid zijn dezelfde als die van de hele walnoten. De olie is geconcentreerder dan de hele walnoten. De voedingswaarde van 35 gram walnotenolie is hezelfde als die van 50 gram hele walnoten.

Houdbaarheid Walnootolie

Als de flesje walnootolie eenmaal open gemaakt is, heeft het maar een beperkte houdbaarheid. Na ongeveer 6 tot 12 maanden is de olie niet goed meer. Na 6 maanden begint de kwaliteit van de smaak al achteruit te gaan. Meestal wordt de olie in een klein flesje verkocht. Grote kans dat de olie al op is voordat het de 6 maanden bereikt heeft, aangezien hij gewoon super lekker is! De plek waar je hem bewaart, zal ook meedragen aan de houdbaarheid. Walnootolie blijft het langst vers als hij op een koude donkere plaats bewaard wordt, net zoals de gewone walnoten, deze moeten ook koud bewaard worden.

Smaak en gebruik Walnootolie

Walnootolie heeft een zachte nootachtige smaak en heeft een geel tot groene kleur. De walnootolie is het lekkerst wanneer hij koud gebruikt wordt in salades en sauzen. De walnootolie is niet geschikt om mee te koken omdat het dan zijn zachte smaak verliest. De olie krijgt na opwarming een bittere smaak.

Met walnootolie kan je van simpele gerechten een heerlijk gerecht maken met nootachtige smaak (wel altijd koud gebruiken!). Walnootolie past bijvoorbeeld heel goed bij:

- Romige pasta met gorgonzola en spinazie

- In een walnoot/ kipsalade met gehalveerde druiven

- Net voor het opdienen over vis of biefstuk

- Sommige dessertgerechten (even uitproberen)

- In een salade over geroosterde geitenkaas

Walnootolie als geneesmiddel

Walnootolie kan ook uitwendig van het lichaam dienst verlenen. De olie trekt goed in de huid en kan helpen bij huidaandoeningen. Walnootolie helpt om de symptomen van bijvoorbeeld eczeem of psoriasis te verminderen, maar het is echter geen geneesmiddel. Als je dit gaat proberen mag je absoluut geen walnotenallergie hebben. Verder is walnootolie, in combinatie met amandel- of zonnebloemolie, te gebruiken als zonnecrème of voor een goede voeding voor je haar!

Wanneer je walnootolie voor cosmetische doeleinden wilt gebruiken, hoef je niet alleen de walnootolie te gebruiken. Er bestaan veel cosmetische producten waar walnoot in verwerkt zit zoals shampoos, bodybutters en bodylotions.