Oogsten

Wanneer de walnoten rijp zijn, zal de bolster, die ongeveer voor 3 maanden lang de walnoot beschermd heeft, opensplijten en op de grond vallen. In Nederland kan je beginnen met walnoten oogsten rond eind september, begin oktober.

In een volwassen walnotenboom groeien ontzettend veel walnoten. De totale oogst zal zo’n 2 à 3 weken in beslag nemen. Dit komt doordat niet alle walnoten precies te gelijkertijd rijp zijn en je kunt alleen de walnoten oogsten die echt rijp zijn! Doe bij het oogsten van walnoten oude kleding en rubberen handschoenen aan. De handschoenen zijn om je handen te beschermen tegen de vieze vlekken die de bolsters afgeven. Als je handen eenmaal onder de vlekken zitten, krijg je ze er bijna niet meer afgewassen. Bolstervlekken die in de kleding terechtgekomen is, hoef je niet eens meer te proberen ze eruit te wassen… Het oogsten moet liefst elke dag of om de dag gebeuren. Dit om schimmels op de walnoten te voorkomen. Op de grond gevallen walnoten beschimmelen snel door de stukken bolster die nog aan de walnoot zitten.

Het oogsten van walnoten is even een karwei, je moet: rapen, boom schudden en weer rapen, en dan de walnoten wassen.

Walnoten oogsten in 3 stappen

Stap 1: Rapen

Zodra de walnoten uit de boom beginnen te vallen, kun je het beste meteen beginnen met rapen. Het op tijd oprapen van de walnoten is belangrijk want anders zullen de noten snel beschimmelen, dit komt door de stukken bolster die nog aan de noot vastzitten. Zwarte of beschimmelde noten kun je beter laten liggen. Het beste is om tijdens de oogsttijd elke dag, of om de dag walnoten te gaan rapen.

Stap 2: Boom schudden

Walnoten die bijna van de boom afvallen zijn ook al rijp. Als je de walnotenboom een beetje heen en weer schudt, dan vallen de rijpe walnoten eruit. Schud de boom heel voorzichtig, bij te hard schudden heb je kans dat de boom beschadigt. De takken kun je schudden met behulp van een lange stok. Wees hier heel voorzichtig mee! Als er Walnoten op de grond liggen waarvan de bolsters niet gespleten zijn, zijn ze te vroeg uit de boom gevallen en niet rijp. De onrijpe walnoten kun je net zoals de beschimmelde, beter laten liggen.

Stap 3: Wassen

Zodra je klaar bent met walnoten rapen, moeten ze direct gewassen worden. Alle restjes bolster die nog aan de walnoten zitten, moeten eraf gewassen worden. Sommige stukken bolster zitten erg goed vast aan de walnoot en kunnen het beste met een mesje eraf gehaald worden. Het schoonmaken van de walnoten is veel werk, maar wel belangrijk! Hoe langer de stukken bolster aan de walnoot blijven, hoe sneller de kwaliteit van de walnoot achteruit gaat. Ze moeten echt helemaal schoon zijn voordat je ze te drogen kunt leggen.

Wanneer de walnoten geraapt en gewassen zijn, zijn ze klaar om te drogen.

Het oogsten van de walnoten is even een flink karwij, maar als je eenmaal klaar bent, kan je de rest van het jaar genieten van je oogst!