Groeien

Ook benieuwd naar de manier waarop een walnoten groeien?

De walnoten groeien niet aan de boom zoals we die uit de winkel kopen. Je zou denken dat de bruine houtachtige schaal genoeg bescherming biedt voor de noot binnen in de schaal, maar dat is niet zo! De walnoot zit met zijn houtachtige bruine schaal in een groene ronde vrucht. Deze groene ronde vrucht wordt ‘bolster’ genoemd. Voordat er een vrucht kan ontstaan, moet er eerst een bevruchting plaatsvinden. De walnotenboom staat van april tot en mei in bloei, dus dan kan er een bevruchting ontstaan.

Bevruchting walnoot

De walnoot van de boom is een vrucht die voor nakomelingen zorgt. Eerst moet er een bevruchting plaatsvinden voordat er een walnoot kan groeien. Een walnotenboom heeft mannelijke en vrouwelijke bloemen. In de walnotenboom zijn de mannelijke bloemen groene hangende katjes en de vrouwelijke bloemen zijn bloemen in trosjes. Een bevruchting vindt plaats wanneer er “spermacellen” uit de stuifmeelkorrel van de katjes versmelt met de eicel van de vrouwelijke bloementrosjes. In theorie kan een walnotenboom met zijn eigen bloemen voor een bevruchting zorgen, maar de katjes en trosjes bloeien niet tegelijkertijd, waardoor je toch een andere walnotenboom nodig hebt voor de bevruchting. Het stuifmeel van de katjes bereikt de vrouwelijke bloementrosjes dankzij de wind.

Groeitijd

Direct na de bevruchting begint de walnoot te groeien. De noot zit dan al in de bolster. Na ongeveer 3 maanden is de walnoot volgroeid. Eind september / begin oktober zal de binnenkant van de bolster veranderen. Het weefsel tussen de bolster en de noot zal bruin worden, zodat de bolster niet meer vastzit aan de noot. Halverwege oktober zal de bolster opensplijten en de walnoot (dus noot met schaal) eruit vallen. Walnoten die op de grond vallen zijn rijp voor consumptie. Meestal zitten er nog wel stukken van de bolsters vast aan de walnoot. Het is wel zaak om de walnoten snel te rapen, want anders zitten ze al snel vol met schimmels.

Eigen walnoten groeien

Wil je eigen walnoten gaan groeien, dan heb je natuurlijk een walnotenboom nodig. Bij walnotenboom kweken kan je lezen hoe dat moet.